De meeste wijnliefhebbers weten dat een wijnrek een belangrijke toevoeging is om de wijn op een goede manier te laten rijpen. Buiten dat vochtigheid, temperatuur, licht en het af en toe draaien van de flessen, is je wijn opslaan in een wijnrek op een veilige plaats net zo belangrijk. Er zijn tal van manieren waarop je wijn kunt bewaren, maar er is geen enkele manier om te zorgen voor je wijn dan opslaan in een wijnrek.

Ben je een liefhebber van wijn dan zul je waarschijnlijk altijd op zoek zijn naar de lekkerste wijn, maar ook naar de perfecte manier om de wijn thuis te bewaren. Je wilt je wijn opslaan in een wijnrek, maar dan moet je wel de juiste hebben. Hoewel er verschillende soorten wijnrekken zijn, hebben ze allemaal hetzelfde doel met elk hun eigen voordelen.

Functies van wijnrekken

Je kunt een wijnrek kopen waar je vijf flessen op kwijt kunt, maar er zijn ook flessenrekken waar je er 200 in kwijt kunt. Het beste is een wijnrek te kopen die je als het moet kunt uitbreiden. Aanpasbare wijnrekken zijn makkelijk, omdat je die kunt plaatsen in elke ruimte die je maar wilt. Dit maakt het eenvoudig om kleine ruimtes om te bouwen tot een functionele en stijlvolle wijnopslag. Wijn opslaan in een wijnrek bewaren ongeacht het merk of type is belangrijk om zo de originele smaak zoveel mogelijk te behouden.

Alleen wat voor type wijnrek het moet worden, kan best wel lastig kiezen zijn. Er zijn namelijk verschillende stijlen om uit te kiezen, namelijk: stapelbaar, verticaal, verticaal met schuine ligging, horizontaal, fles met de hals schuin naar beneden gestoken in een gat waar alleen de hals in kan, enzovoort. Je kunt het zo gek niet verzinnen of elk wijnrek heeft wel iets aparts.

Kwaliteit van de wijn moet wel behouden blijven

Wijn opslaan in een wijnrek is niet alleen praktisch, het oogt ook netjes en georganiseerd. Toch zijn de geleerden het er nog niet over uit welk type nu het beste is, het beste is dan ook om die keuze bij jezelf te laten. Horizontale of gekantelde rekken zijn volgens sommigen de beste keuze, omdat de kurk niet zal uitdrogen. Bij uitdroging zal de kurk gaan krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn verpest.

Het voordeel van verticale wijnrekken is wel dat het bezinksel in de wijn naar het laagste punt zakt, wel zo prettig met uitschenken. Ondanks het dilemma te moeten kiezen uit een horizontaal of een verticaal wijnrek, is het een prima investering om bijvoorbeeld je spaanse witte wijn in op te bergen. Wijnrekken zijn er voor verschillende maten flessen in verschillende prijsklassen voor mensen die van wijn houden.